От двора на Катедрален храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец“  Негово

...
От двора на Катедрален храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец“  Негово
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров на 24-ти май: Само знанието може да ни води в правилната посока

От двора на Катедрален храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “  Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан поведе шествие до площада пред Община Стара Загора, в което се включиха част от формалните посетители на тържественото отбелязване на празника. 

Пешеходната зона, както и площадното пространство пред Общинска администрация бяха изпълнени с хиляди празнично настроени представители на детски градини, учебни заведения, разнообразни културни и просветителни институции, жители и посетители на града.

Начало на тържественото отбелязване на празника даде акапелното осъществяване на „ Питат ли ме дей зората “, в осъществяване на Детско-юношенски национален хор „ Жарава “ при НЧ „ Родина – 1860 “.

В ритуалното издигане на знамената участваха носителите на оценките „ Стара Загора “ – двата колектива получили премията в направление „ Наука и обучение “ – Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ и ДГ №25 „ Ален мак “, креативният състав на танцовата тайнственост „ Сънят на Пилат “, продукция на Държавна опера Стара Загора, заслужила безапелационно премията в направление „ Култура и изкуство “, самостоятелно отличените поети Мария Донева и Йордан Пеев, и артистът и режисьор Ивалин Димитров, както и носителите на премия „ Млада Загора “ в направление „ Наука и обучение “ – Сюзан Руменова Милева, ученичка от XII клас на ГПЧЕ „ Ромен Ролан “, и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев, ученик на ППМГ „ Гео Милев “. В тържеството се включиха и наградените с груповото отличие „ Млада Загора “ Детско-юношенски национален хор „ Жарава “ при НЧ „ Родина – 1860 “.

Минути по-късно, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи признателен молебен. „ Празникът на българската култура и просвета и на славянската книжовност още веднъж ни събра с благодатта си. Роден от великото дело на светите братя Кирил и Методий, основателите на славянската книжовност, той сияе с безконечната си светлина, стоплила признателните ни сърца. 24 май е въплъщение на българската жадност за нематериалност и религия. Днес е празник на духовната победа на нашия народ и на това, че той с очите на сърцето си прозря божествеността на словото и надвремието на писмеността “, сподели в словото си Старозагорският митрополит. „ Благословени сме светите равноапостоли да са нашите първоучители, а ние народ, определен от Бога, с цел да съхраним и носим през вековете изнамерените от тях букви. Това е подарък, потвърдил плодородната си мощност през вековете, само че и дълг. Свещен дълг пред нас, които през днешния ден би трябвало да предадем факела на българската книжовност напред. Нека осъзнаем, че имаме скъпо духовно благосъстояние. Всяка родна дума носи в себе си вложената ни от Бога разноцветност от усеща, трепети и стремления, неповторима е и в случай че я променим или забравим, обеднява освен речта ни, само че и българската душа. Това е безконечното обръщение на Кирило-Методиевия дух и на буквите. Честит и плодороден ден на просветата и културата! Божието благословение да пребъдва върху вас преподаватели, студенти, възпитаници и дейци на културата. Бог да бди над целия ни боголюбив народ! На многая и благая лета! “, поздрави старозагорци Митрополит Киприан.

„ 24-ти май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската писменост, култура и просвета, на славянската словесност. Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, по тази причина като кмет на Стара Загора работя с всички сили за построяването на техен монумент в нашия град. Надявам се, че идната година, на този празничен ден, ще можем да поднесем дружно цветя в символ на респект пред него. Обръщам се към всички учители и възпитаници с признателност – поисквам ви да бъдете здрави! Вървете по пътя към знанието и не спирайте да търсите просветата. Само знанието може да ни води в вярната посока. „ Върви народе възродени “, цветущ празник, Стара Загора! “, сподели в словото си кметът на общината Живко Тодоров.

С химна на днешния ден – „ Върви народе възродени “, в осъществяване на Хора на Държавна опера – Стара Загора и Общинския духов оркестър и празничен камбанен звън, в небето полетяха по традиция буквите от писмеността. Те бяха пуснати от детските ръчички на старозагорчетата от отбор „ Траянци “. Така бе обещано начало на празничното шествие по пешеходната част на бул. „ Цар Симеон Велики “.

Водещи на програмата бяха шефът на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Светла Тодорова и сътрудника ѝ артист Георги Ножделов.

Сред формалните посетители бяха народни представители, зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, регионалният шеф проф. Наско Василев и заместниците му, ректорът на Тракийския университет доцент Добри Ярков и сътрудниците му от академичното управление, почетни жители на Стара Загора, представители на разнообразни държавни и локални институции.

В 12:00 часа площадът пред Общината бе огласен от празничния концерт, в който присъединяване ще вземат детски фолклорни, танцови и певчески обединения от Центъра за поддръжка на личностно развиване – Стара Загора и национални читалища. За празник през днешния ден се събират в селата Борилово и Кирилово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР